Hai orang-orang yg Beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, Maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu( Al-hujuraat : 6 )

Wednesday, November 23, 2011

FAKTA! Kandungan E-Coli di Kelantan Lebih Rendah

surat SPAN

Dalam kekecohan tentang tahap E-Coli dalam air yang disalurkan oleh Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) kepada rakyat Kelantan, rupa-rupanya ada fakta sebenar tak dihebohkan oleh media perdana Malaysia.

Kandungan surat daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) kepada Pengurus Besar Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) yang bertarikh 30 Oktober 2011 yang memaklumkan prestasi kurang memuaskan beberapa buah negeri seperti yang termaktub di dalam Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011 yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya.

Kandungan surat tersebut menyatakan negeri-negeri yang kurang memuaskan tahap kualiti air serta mengandungi e-coli ialah:

1- Perlis = 1.21%,
2- Pahang = 1.12%,
3- Labuan = 1.01%,
4- Perak = 0.90%,
5- Kelantan = 0.88%,
6- Johor = 0.52%

Kebenaran tetap kebenaran. Harap media perdana jangan terlalu kejar politik semata-mata.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Komen dari kalian amat dialu-alukan tetapi jagalah adab berbahasa semasa komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...