Hai orang-orang yg Beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, Maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu( Al-hujuraat : 6 )

Tuesday, May 3, 2011

'Jenazah' Osama Dikebumi Bawah Laut

Alasan Amerika Syarikat Alasan Bodoh

Berita 'kematian' Osama Laden telah heboh diperkatakan di seluruh dunia. Gambar yang menyatakan itu adalah mayat Osama Laden turu disebarkan.

Terkini, Amerika Syarikat pula mendakwa telah mengkebumikan 'jenazah' Osama di bawah dasar laut atas alasan tiada negara yang ingin mengambil mayat pemimpin al-Qaeda itu.

Satu alasan paling bodoh diberikan kepada dunia.Menurut Pegawai Keselamatan AS, mayat tersebut terpaksa dikebumikan di dasar laut mengikut 'cara Islam' selepas tiada negara ingin menuntutnya dan mayat perlu disemadikan dalam tempoh 24 jam.

Tapi Jurucakap Universiti al-Azhar memberi respon berikut:

"Jika benar mayat itu (Osama) telah dicampak ke dalam air, maka Islam menentang sepenuhnya perkara itu," kata Mahmud Azab yang juga merupakan penasihat Imam Besar Al-Azhar, Sheikh Ahmed al-Tayeb.

Katanya, setiap mayat jika menjadi mangsa bunuh atau mati secara semulajadi mesti dihormati. Mayat penganut agama atau tidak, Islam atau Kristian, mesti dihormati.

"Islam hanya membenarkan pengkebumian di dalam tanah kecuali kes yang tidak boleh dielakkan seperti mati lemas," tambahnya.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Komen dari kalian amat dialu-alukan tetapi jagalah adab berbahasa semasa komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...